SOĞUK HAVA ŞARTLARINDA DOSTLARIMIZ İÇİN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER
Havaların soğuması ile birlikte en iyi dostlarımız soğuk hava şartlarından daha fazla etkilenirler. Bunun etkilerini azaltmak için, evcil hayvanlarınıza kış aylarında sıcak bir ortam sağlamanız gerekir. Bu amaçla, sıcak tutucu kedi veya köpek malzemeleri edinmeniz, mamalarını eksik etmemeyi ve tüy bakımlarını dikkatli bir şekilde yapmanız başlıca soğuktan koruma yöntemleri olarak sayılabilir. Kış aylarında evcil hayvanlarını korumak ve onların hasar görmeden atlatmasına yardımcı olmak için birkaç önemli uyarı:
Kış Sağlığı
Soğuk havalarda artritis (eklem rahatsızlığı) gibi bazı tıbbi durumlar kötüleşebilir. Dolayısıyla soğuk hava şartlarına hazır olmak için en iyi dostunuz için yılda en az bir kez veteriner hekim muayenesi önerilmektedir. Bu muayene, hayvanın genel sağlık durumunun yanı sıra eklem rahatsızlıklarının tedavisi için gerekli olabilecek ilaçların verilmesini de içerebilir.
Ayrıca, soğuk havalarda hayvanın ağrısının artmasını önlemek için fizik tedavi veya egzersiz programları tavsiye edilebilir. Eğer hayvanınızda eklem rahatsızlığı belirtileri görülürse, Petopy veteriner hekimleriyle online olarak iletişime geçin. Petopy’nin uzman veteriner hekimleri, en uygun tedaviyi belirleyecek ve hayvanınızın rahatsızlıklarını en aza indirmesine yardımcı olacaktır. Petopy online veteriner muayenesi ile birlikte, hayvanınızın soğuk havalarda da rahat ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesini sağlayabilirsiniz.
Sınırları Bilin
Tıpkı insanlar gibi dostlarımızın da soğuğa toleransı tüy yapısı, vücut yağ oranı, hareketlilik seviyesi ve sağlığına bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Kısa tüylü dostlarımız çok daha kolay üşümektedirler. Ek olarak munchkin, dachshund gibi kısa bacaklı ırklarda dostlarımızın kar ile örtülü zemine vücutlarının temas edebilme ihtimali bulunmaktadır, dolayısıyla bedenin ıslanması daha kolay üşümeye zemin hazırlamaktadır. Bazı dostlarımızın uzun tüyleri ve kalın bir kürkü olsa dahi yine de risk altında olabileceğini unutmamak gerekir.
Eklem problemi olan ya da yaşlı dostlarımızda düşme tehlikesinin var olduğunu ve düştükten sonra ortaya çıkabilecek durumlar göz önünde bulundurulmalıdır.
Diyabet, kalp yetmezliği, böbrek problemleri, hormon dengesizliği (Cushing sendromu) gibi tıbbi sorunları olan dostlarımızda vücut sıcaklığını dengelemek, sağlıklı dostlarımıza göre çok daha zordur. Buna çok küçük yavrular ve çok yaşlı dostlarımız da dahildir.
Soğuk havalarda oluşabilecek problemlerden korunmak için dostlarımızla açık hava yürüyüşlerini kısa tutmalıyız.
Onu gözlemleyin
Dostumuz dışarıda titriyor, ses çıkarıyor, yürümek istemiyor, sıcak bir yer arıyor ve endişeliyse hemen onu sıcak bir yere götürün ya da içeri alın. Bu semptomlar hipotermi semptomları olabilir. Eğer hipotermiden şüphelenirseniz hemen veteriner hekimize danışınız.
Seçenek sunun
Dostlarımız da tıpkı bizler gibi uyumak için rahat ve konforlu yerleri tercih ederler. Onların ihtiyaçlarına göre daha sıcak ya da daha serin ortamlarda yataklarını hazırlayabilirsiniz. İhtiyaçlarına göre seçenekleri değerlendireceklerdir.
Evde kalın
Yaygın bir inanışa göre dostlarımızın kürkü vasıtasıyla üşümeyeceği düşüncesidir, ancak bu inanış doğru değildir. Tıpkı insanlar gibi onlar da donmaya ve hipotermiye duyarlılardır. Bu yüzden hiçbir dostumuz dondurucu soğuklarda dışarıda uzun süre kalmamalıdır.
Ses Çıkarın
Aracınızın sıcak motorları, özellikle kedi dostlarımız için bir ısınma kaynağı olabilir. Araba ile seyehat etmeden önce arabanızı bu durumlar için kontrol edin. Kaçmasını sağlamak için motorunuzu çalıştırmadan önce kornaya basın.
En iyi dostunuzun patilerini kontrol edin.
Dostumuzun patileri soğuktan yaralanabilir. Genellikle dışarıda yürürken aniden topallaması ile seyreder. Yaralanmalara karşı sık sık pati kontrol etmeniz gerekebilir.
Yürüyüş çantası kurtarıcınız olabilir
Açık havada yürüyüş esasında dostumuzun vücudu ve kıyafetleri yağmur ve kar sebebi ile ıslanabilir. Islanan dostlarımız çok daha çabuk üşürler. Yedek kıyafetler ve havlu bu konuda kurtarıcınız olabilir.
Dostumuzu araçta bırakmak
Siz arabayı terk ederken arabanın içinin sıcak olduğu için sorun teşkil etmeyeceğini düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Motor kapandığı anda ısıtma da duracak ve bir buzdolabı gibi arabanızın soğumaya başlayacağını unutmamanız gerekir.
Zehirlenmelere dikkat edin
Özellikle antifiriz zehirlenmelerine dikkat etmeniz gerekmektedir. Dostumuzun bunu içtiği fark edilmeyebilir. Kullandığınız antifiriz şişesini özenle çöpe atmanız gerekir.
Evcil hayvanınızın kilosunu kontrol edin
Dostumuzun zayıf olması soğuğa toleransını düşürür. Soğuk havalarda dostumuza ekstra kalori gerekebilir. Vücut kondüsyon durumunu takip edilmesi bu durumda önem arz eder.
Isıtıcılara dikkat edin.
Özellikle elektirikli ısıtıcılara uzun süre maruz kalmak dostlarımızın derilerinde yanık oluşturabilir ya da dostlarımız tarafından devrilen ısıtıcılar yangına sebebiyet verebilir. Bunun için ısıtıcı kullanırken dikkatli olmanız gerekmektedir. Özellikle kuş dostlarımız için ise hava akımının en düşük olduğu yerlere kafeslerini koymak onlar için daha sağlıklı olacaktır.
Kulübelerini uygun hale getirin
Soğuk günlerde hiçbir dostumuzun dışarıda uzun süre kalmasını önermiyoruz. Ancak çeşitli nedenlerle dostumuzu evde tutamıyorsanız, onu rüzgardan ve soğuktan koruyan bir kulübe temin etmeniz gerekmektedir. Kulübe, toprak soğuğunu almamak için zeminden biraz yüksek olmalı; içine kalın ve kuru yatak örtüsü sağlanmalıdır. Suyunun tazeliğinden ve donmamış olduğundan emin olunmalıdır. Rüzgarın yönüne göre kulübenin girişi ayarlanmalıdır.Yangın riskinden dolayı ısıtıcılardan mümkün mertebe kaçınılmalı; deri yanıklarına karşı ısıtıcı matlar dikkatli kullanılmalıdır.
Yorum Yap