KEDİLERDE İÇ ve DIŞ PARAZİT UYGULAMALARI ve AŞI PROGRAMI
Kedi sahiplenmek isteyenlerin ve kedi sahiplerinin belki de en çok merak ettiği, veteriner hekimlerine sordukları sorulardan birisi, şüphesiz ki “Ne sıklıkla iç-dış parazit uygulaması yaptırmalıyım?”, “Kediler hangi sıklıkla aşılanmalıdır?” ve “Aşılama programı ne olmalı?” sorusudur.
Alınan cevaplar ise Veteriner Hekimlerin tercihlerine göre farklılık göstermektedir. Bu yazımızda sevimli dostlarımızın sahiplerine en doğru bilgiyi vereceğiz ve bu uygulamaları neden yaptığımızı açıklayacağız.
Kediler İçin Örnek Aşılama Programı
Aşılama programının genel hatları şu şekildedir:
- 45.gün(6.hafta): İç-Dış Parazit Aşısı
- 7-9.hafta: Karma Aşı Doz-1
- 8-10.hafta: Lösemi Aşısı doz-1
- 10-12.hafta: Karma Aşı Doz-2
- 11-13.hafta: Lösemi Aşısı
- 12-14.hafta: Kuduz Aşısı
Tekrar aşılar Karma, Kuduz, Lösemi tam 1 yıl sonra ve her sene tekrarlayacak şekilde yapılır.
İç ve Dış Parazit aşılarının tekrarlanma sıklığı ve önemi:
İlk aşılamalarda her zaman iç dış parazit uygulamalarıyla başlıyoruz. Bunun nedeni, aşılar yapısı gereği iç parazit enfeksiyonu olan bir canlıda tam verimli çalışmaz.
Vücut parazitlerle savaştığından, bağışıklık düşük olabilir ve aşıya gerekli yanıtı veremez. Bu yüzden parazitten ari bir ortam yaratmamız gerekir. İlk yapılan iç dış parazit uygulamalarından sonra, kediniz kurt dökerse paniğe kapılmayın. Bağırsağında ki var olan parazitlerden temizlendiği için sevinebilirsiniz de. Ama bu durum parazitin türüne ve şiddetine göre aşı programını erteleyebilir ve tekrardan parazit uygulaması yapılması gerekebilir. Dışkıda hiç bir parazit görülmezse aşı programına başlanabilir.
İç ve dış parazitler sevimli dostlarımızın sağlığı kadar, kendi sağlığımız açısından da önemi bir hayli büyüktür. Unutmamalıdır ki kedilerde son konak olan bir parazit insanlarda ara konak olabilir ve akciğer, karaciğerde gibi organlarda kistlenmeler yapabilir. Aman kedi tüyü yutmayın kist yapar efsanesini hepiniz duymuşsunuzdur. Bu mith aslında dolaylı yoldan doğrudur. Parazit döken bir kedi kendini temizlerken makat kısmından parazit yumurtalarını alıp tüylerine bulaştırır. Bizde bu tüyü bir şekilde yutarsak, parazit yumurtaları uygun ortamı bulup ara konak olarak kist oluşturabilir.
Kediler İçin İç Parazit Aşısı
Bu tür durumlardan sakınmak için iç parazit uygulamasını 2-3 ayda bir düzenli olarak kedimize uygulamalıyız. İç parazit uygulamaları üç şekilde uygulanabilmektedir. Hap şeklinde oral yolla, enjeksiyon şeklinde deri altı yolla ve ense damlası şeklinde. Damla şeklinde olanlar iç ve dış parazit mix şeklindedirler ve ense bölgesine damlatma şeklinde uygulanırlar. Hap ve enjeksiyondan farkları 2 ayda bir uygulanması gerekmektedir.
Kediler için Dış Parazit Aşısı
Dış parazitler sevimli dostlarımıza ve bize bela olabilirler. Başta pire olmak üzere, bit, kene gibi parazitler kaşıntıya ve huzursuzluğa neden olurlar. Bu parazitlerden korunmak için sadece spot on damlalar yeterli olacaktır. Fipronil, imidocarb, selamektin gibi etken maddesi olan damlalar en etkin damlalardır. Sakın ola ki köpekler için olan damlaları kediler için kullanmayınız. Köpekler için olan damlalarda permethrine gibi etken maddeler olabilir ve kediler için bu etken maddenin küçük bir dozu bile ölümcüldür. Dış parazitlerin kullanım sıklığı ise değişkenlik gösterebilir. Sokağa çıkan kediler için ayda bir uygulanması gerekir. Ama sürekli evde olan kediler için iki ayda bir kullanım yeterlilik sağlayacaktır.
Kediler İçin Karma aşı:
Karma aşı Herpes Virüs, Calisivirüs (Kalisvirüs) ve F.Panlökopeni virüslerine karşı koruyan kombine bir aşıdır. Özellikle kedi gençlik hastalığı denilen Panlökopeni çok bulaşıcı ve çok ölümcüldür. Bu yüzden ilk aşılamaların önemi büyüktür ve en az iki doz yapılmalıdır. Yapılan ikinci doz karma booster doz olarak bilinir. İlk doz karma aşısından üç hafta sonra yapılmalıdır ve aksatılmamalıdır. İkinci doz karma aşısından sonra yılda bir tekrarlanmalıdır.
Kediler İçin Kuduz aşısı:
Ülkemiz malesef kuduzdan ari bir ülke değildir. Nadir de olsa yılda bir kaç vaka ortaya çıkmaktadır. Benim kedim evde yaşıyor yaptırmasam olur mu sorusuyla sıkça karşılaşmaktayım. Bir yandan haklısınız. Özellikle aşılar ekonomik olarak zorlayıcı olabilmekte. Ama kuduz aşısı yaptırmadığınız için başınız büyük derde girebilir. Özellikle kuduz bakanlık tarafından sıkı takip edilmektedir.
Kediler İçin Lösemi aşısı:
Lösemi, Retro virüsün neden olduğu bulaşıcı ve tehlikeli bir hastalıktır. Virüs en çok başka bir kediden tırmık veya ısırık yoluyla, anne tarafından süt yoluyla veya rahimde, idrar ve dışkı yoluyla da bulaşabildiği bilinmektedir. bağışıklık sistemi zayıf olan kediler için ne yazık ki ölümcül sonuçlara neden olabilir. Ancak lösemi bağışıklık sistemi güçlü kedilerde aynı yıkıcılığa yol açmayabilir. Bağışıklık sistemi güçlü olan kedilerin %70'inin enfeksiyona direnebildiği ve herhangi bir belirti göstermeden hastalığı yenebildiği bilinmektedir.
Bu yüzden her yıl düzenli olarak lösemi aşısı yapılması, sevimli dostlarımızı korumamızın en etkili yoludur.
Yorum Yap